Home
<
 

Delft


Nieuwe KerkStadhuis Oude Delft

Delft is zo'n stad die onmiddellijk aanspreekt. Talloze smalle grachtjes en -straten. Vele pleintjes met terrassen, enorm sfeervol en altijd omringd door historische bebouwing. Totaal verschillend van de ruim opgezette Haagse binnenstad. Het oude Delft dateert uit de Middeleeuwen, al in de 13e en 14e eeuw ontstond de structuur met grachten, straten en het centrale marktplein. Nog altijd praktisch onveranderd aanwezig, zelfs nadat een grote brand in 1536 de helft van de stad platbrandde.    

Delft was in de Middeleeuwen de derde stad van Holland, na Haarlem en Dordrecht, en sinds de 14e eeuw een stad met stadsmuren en poorten. Een verdedigbare stad, vandaar dat Willem van Oranje zijn residentie van het onbeschermde Den Haag naar Delft verplaatste. Hij verhuisde naar het Prinsenhof, waar hij in 1584 vermoord werd. Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk, samen met de Oude Kerk gezichtsbepalend voor de stad.

In de zeventiende eeuw kwam de stad tot grote bloei. Handelslui verdienden geld met de handel op het Verre Oosten, de Verenigde Oost-Indische Compagnie had een zetel in Delft. Delftenaren imiteerden Chinees porselein op hoog niveau: dat werd het beroemde Delfts Blauw.

AgnetaparkAls er tijd is, bezoeken we het Agnetapark, een beschermd stadsgezicht. Het is filantropische woningbouw aan het einde van de 19de eeuw, gebouwd voor het personeel van de Gistfabriek. Het eerste Nederlandse voorbeeld van een tuindorp, met huisjes in cottagestijl.

Rondleiding Den Haag. Stadtf├╝hrung Den Haag. Guided Tours The Hague.